ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Πώς κάνουμε συγκαλλιέργεια φυτών στο σχολικό κήπο & στα παρτέρια;

companion_planting

«Αειφορική, Βιολογική και Συμβατική Γεωργία» του ΤΕΙ Μεσολογγίου

Διαβάζουμε στη σελίδα 8 του παραπάνω τόμου:

Πρακτικές Αειφορικής Γεωργίας
Οι εφαρμογές της αειφορικής παραγωγής περιλαμβάνουν πολλές προσεγγίσεις.

 • Επιλογή είδους και ποικιλίας καλά προσαρμοσμένα στη περιοχή και στις συνθήκες του αγρού. Ποικιλομορφία – Οι πολυκαλλιέργειες είναι συνήθως πιο ευέλικτες οικονομικά καιοικολογικά. Εναλλαγή καλλιεργειών που καταπολεμούν ζιζάνια, ασθένειες, έντομα και άλλα παράσιτα, εξασφαλίζουν εναλλακτικές πηγές αζώτου στο έδαφος και μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των νερών από γεωργικά φάρμακα.
 • Διαχείριση του εδάφους για την βελτίωση και προστασία της εδαφικής ποιότητας -“υγιές” έδαφος- για υγιή φυτά με άριστη ευρωστία και λιγότερο ευαίσθητα στα παράσιτα. Περισσότερες πρακτικές για την διατήρηση του εδάφους και του νερού και σωστή χρήση ζωικών και φυτικών λιπασμάτων. Στρατηγικές καταπολέμησης των παρασίτων που δεν είναι επιβλαβείς για τα οικοσυστήματα, τους αγρότες και τους καταναλωτές. Αυτές περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες τεχνικές καταπολέμησης των παρασίτων που μειώνουν την ανάγκη για παρασιτοκτόνα μέσω πρακτικών όπως χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, κατάλληλος χρόνος φύτευσης και βιολογική καταπολέμηση των παρασίτων.
 • Αποτελεσματική χρήση των εισροών. Χρήση φυσικών ή συνθετικών εισροών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
 • Εκτίμηση των στόχων των αγροτών και των επιλογών τρόπου ζωής
 • Η αλλαγή από τη συμβατική στα αειφορικά συστήματα παραγωγής δεν είναι εύκολη.
 • Προϋποθέτει τεχνογνωσία, χρήση καινούργιων τεχνολογιών, αλλαγή του τρόπου σκέψης και των κανόνων συμπεριφοράς απέναντι στην φύση, χρειάζεται μια περιβαλλοντική ηθική.

Αυτοσχέδιο θερμοκήπιο στο παράθυρό σου!

Το αυτοσχέδιο θερμοκήπιο έγινε από τους μαθητές της Σχολής Χιλ στα πλαίσια του project Κλιματική Αλλαγή σε συνεργασία με την WWF Ελλάς (δες εδώ).

Αυτοσχέδιο θερμοκήπιο από μπουκάλι από την Τίνα Νάντσου και τη Σχολή Χιλλ

Το Μικρό Λεξικό του Αγρότη

Διάβασε μερικές ενδεχομένως άγνωστες λέξεις που θα συναντήσεις μπροστά σου.

Αγρανάπαυση
Είναι η προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας ενός αγρού για να αποκτήσει ξανά την παραγωγικότητα του. Συνήθως διαρκεί ένα χρόνο κι εξαρτάται από το είδος του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Η αγρανάπαυση είναι περισσότερο αναγκαία στους αγρούς που εφαρμόζεται εντατική μονοκαλλιέργεια που έχει ως αποτέλεσμα την εξάντληση  των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.
Αμειψισπορά
Είναι η εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Η αμειψισπορά μπορεί να περιέχει και αγρανάπαυση. Σκοπός της είναι ο εμπλουτισμός του εδάφους με συστατικά που άλλα φυτά απορροφούν κι άλλα αποδίδουν στο έδαφος. Η καλλιέργεια ενός μόνο φυτού (μονοκαλλιέργεια) έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα συστατικά του εδάφους, τα οποία το φυτό απορροφά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Επικονιαστές
Οι επικονιάστες μεταφέρουν την γύρη από άνθος σε άνθος. Στους επικονιαστές συμπεριλαμβάνονται διάφοροι οργανισμοί όπως τα πουλιά, οι νυχτερίδες, οι ακρίδες και οι πεταλούδες. Οι κυριότεροι είναι οι άγριες και οι κοινές μέλισσες. Τα έντομα – επικονιαστές είναι σημαντικά για την παραγωγικότητα πολλών οικονομικά καλλιεργειών της Ευρώπης, αυξάνοντας την ποσότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα των προϊόντων τους.

Μερικές από τις αγροτικές καλλιέργειες οι οποίες επωφελούνται από τους επικονιαστές:

 • Δενδρώδεις καλλιέργειες: μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, αχλάδια, ροδάκινα, πεπόνια, λεμόνια, σμέουρα, δαμάσκηνα, βερίκοκκα, κεράσια, ακτινίδια
 • Κηπευτικά και ψυχανθή: ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, κολοκύθες, φασόλια, κουκιά, φάβα, μελιτζάνες, μπάμιες, καρπούζια, φράουλες
 • Βιομηχανικά φυτά: βαμβάκι, ελαιοκράμβη, σουσάμι, σινάπι,
 • Σπέρματα και ξηροί καρποί: ηλιόσπορος, αμύγδαλα, κάστανα
 • Βότανα και αρωματικά φυτά: βασιλικός, ρίγανη, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι, κορίανδρος, κύμινο, άνηθος, χαμομήλι, λεβάντα, γιασεμί
 • Κτηνοτροφικά φυτά: μηδική, βίκος, τριφύλλι

Αναδημοσίευση από http://epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr

Συγκαλλιέργεια και αμειψισπορά, παραδοσιακές τεχνικές σε πολλούς ξεχασμένες

Ο Παναγιώτης Μανίκης εξηγεί πως με εναλλασσόμενες φυτεύσεις ή αδελφωμένες καλλιέργειες και την αμειψισπορά (δηλαδή της διαδοχή των καλλιεργειών) μπορεί ο κήπος να δώσει τρεις και τέσσερις συγκομιδές το χρόνο και άλλα χρήσιμα. Δείτε το βίντεο.

Ετοιμαστείτε για κλάδεμα: τριανταφυλλιές

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s