“Ο κήπος των μεταμορφώσεων” της Ζωής Βαλάση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου σας προτείνουμε να διαβάσετε και να αξιοποιήσετε στην τάξη με δράσεις φιλαναγνωσίας το βιβλίο της Ζωής Βαλάση “Ο κήπος των μεταμορφώσεων”. Η θαυμάσια πένα της Ζωής Βαλάση και η πανέμορφες ζωγραφιές της Λεμονιάς Αμαραντίδου κάνουν το βιβλίο ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Ο κήπος των μεταμορφώσεων

Όπως περιγράφει η συγγραφέας με λίγα λόγια: “Σ’ αυτό το βιβλίο- φυτολόγιο θρύλων- περιέχονται αρχαίοι μύθοι για τις μεταμορφώσεις θεών, ανθρώπων, νυμφών, ηρώων, σε άνθη, δέντρα, φυτά. Οι μύθοι έχουν σταχυολογηθεί από τα Ομηρικά και Ησιόδεια έπη, από τη λυρική και δραματική ποίηση, από την ευφάνταστη ιστορία του Ηροδότου, από τα κείμενα των ποιητών της αλεξανδρινής και της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας.[…] Οι μύθοι αυτοί, στους περισσότερους ανθώπους, φαίνονται μόνο ποιητικοί, ενώ είναι βαθιά φιλοσοφικοί. Ποιός από μας δεν έχει δει με τα μάτια του τους αγαπημένους νεκρούς του να γίνονται λουλούδια;”

“«Κήπος» κάλλους λόγου και εικόνων” έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς. Ο «κήπος» της Ζ. Βαλάση «χωρά» όλα τα ανθρώπινα. Όλα όσα «είναι ικανά να αλλάξουν τον κόσμο. Τη μορφή, ακόμα και το ρυθμό του» , όπως τονίζει στον πρόλογό της. Ένα «φυτολόγιο θρύλων» είναι το βιβλίο αυτό. Όχι μόνο γιατί η Ζωή Βαλάση, με την παραστατική, γεμάτη πνευματικότητα και λογοτεχνική φινέτσα πένα της μεταγράφει αρχαίους μύθους για μεταμορφώσεις θεών, ανθρώπων, νυμφών και ηρώων σε άνθη, δέντρα και φυτά, αλλά και γιατί η Λεμονιά Αμαραντίδου, με τη – γαιώδη χρωματικά – εικονογράφησή της «ζωντανεύει» τους θρύλους.

Κάποιες δράσεις φιλαναγνωσίας που θα “ζωντανέψουν” το βιβλίο μπορεί να είναι οι εξής: να δώσουν οι μαθητές ένα άλλο τέλος στην ιστορία, να μπλέξουν τους ήρωες σε παραμυθοσαλάτες, να πάρουν συνεντεύξεις από τους ήρωες, να κατασκευάσουν τους ήρωες και τα σκηνικά με ανακυκλώσιμα υλικά και να παίξουν κουκλοθέατρο, να ζωγραφίσουν την ιστορία σε σκηνές, να φτιάξουν τον δικό τους κήπο των μεταμορφώσεων με δικά τους παραμύθια για τα φυτά τους, να συλλέξουν στην τάξη και να παρατηρήσουν τα φυτά των μύθων, να κάνουν μια σύνθεση με αποξηραμένα φύλλα που να δείχνει μια σκηνή ή έναν ήρωα του μύθου. Αφήστε τους μαθητές σας να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους ελεύθερη και σίγουρα θα κάνουν πολύ περισσότερα από όσα εσείς προσδοκάτε.

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Υλικό and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s