Συλλογές σπόρων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή για τους μαθητές μας είναι η συλλογή σπόρων από διάφορα φυτά. Θα τους βρουν στα άνθη των φυτών ή στους καρπούς τους, όπως τα φρούτα που τρώνε. Τις συλλογές τους αυτές από τα σποράκια μπορούν να τις αναδείξουν με πολλούς τρόπους μέσα στην τάξη.

https://i0.wp.com/blogs.sch.gr/nipaigin/files/2009/06/2.jpg

Ένας τρόπος είναι να τους τοποθετούν σε μικρά διαφανή σακουλάκια και να γράφουν δίπλα ή πάνω το όνομα του φυτού απ’ το οποίο συνέλεξαν τον σπόρο. Ένας άλλος τρόπος είναι να τους τοποθετούν σε μικρά σπιρτόκουτα κολλημένα μεταξύ τους ή -αν τους περισσεύουν χρήματα- μπορούν να προμηθευτούν ειδικές εργαλειοθήκες για καρφάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που μας δίνουν παρακάτω κάποιοι ειδικοί, ώστε να αποφύγετε τυχόν λάθη.

Ήρθε ο καιρός που όλοι περιμένατε: η ώρα για να μαζέψουμε σπόρους. Πέρασε το καλοκαίρι και τα περισσότερα φυτά έχουν ξεράνει τα λουλούδια τους και τα έχουν κάνει καρπό, μέσα στον οποίο κρύβεται ο σπόρος. Εεεεεεπ, σε βλέπω. Πας να κάνεις ζάπινγκ και να φύγεις απ’ το Κηπολόγιο νομίζοντας ότι για να μαζέψεις σπόρους πρέπει να πας στο δάσος. Και φυσικά βαριέσαι. Κάνεις λάθος: κάνε μία βόλτα με τα πόδια στη γειτονιά σου, μία πιο μεγάλη βόλτα και στον πέρα μαχαλά και θα δεις πόσα φυτά θα συναντήσεις στο διάβα σου. Αλλά και στο δάσος να πας, η εποχή ενδείκνυται για πικ νικ και παιχνίδια με τόπι.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε πού κρύβεται ο σπόρος και να τον συλλέξουμε. Κάνοντας μία μικρή έρευνα στο ξεραμένο λουλούδι, μπορούμε να εντοπίσουμε συνήθως μικρά μαύρα μπιλάκια, όπως στο νυχτολούλουδο (Mirabilis jalapa).

Άλλη πολύ συνηθισμένη περίπτωση είναι τα κρέμονται τσαμπιά από το κλαδί με καρπούς σαν φασολάκια ή σαν φαναράκια ή σαν φουσκωτές μπαλίτσες. Σε ένα συνηθισμένο φασολάκι (αυτό που το μαγειρεύουμε με σαλτσούλα και κάνουμε μέσα εκεί βουτιές, μιαμ) αν το ανοίξουμε θα βρούμε μέσα μικρά σποράκια. Έτσι, συμβαίνει και με τους σπόρους από τα φυτά. Το ανοίγεις και βγάζεις τα μαύρα σποράκια και είναι έτοιμα για αποθήκευση και μελλοντική σπορά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση με τις φουσκωτές μπαλίτσες. Βγάζουμε τα μαύρα μπιλάκια που μοιάζουν με πιπέρι και είμαστε έτοιμοι. Χαρακτηριστικό τέτοιο φασολάκι θα βρείτε στις κουτσουπιές (Cercis siliquastrum)…


..και στην κεζαλπίνια (Caesalpinia sp.).


Οι σπόροι δεν κρύβονται μόνο σε φασολάκια ή σε φουσκωτές μπαλίτσες, αλλά μπορεί να είναι μικροί και να βρίσκονται κολλημένοι πάνω σε χνούδι ή σε ένα μικρό φτερό. Κάτι σαν μπαλάκι του badminton. Τέτοιο φυτό που κάνει σπόρους badminton είναι η γκαζάνια. Έτσι, ο σπόρος της μεταφέρεται πολύ εύκολα και μπορεί να γεμίσει το σύμπαν σε χρόνο μηδέν και να φυτρώσουν γκαζάνιες εδώ και κεί. Και παρακεί. Δες το σπόρο, σκέτο χνούδι.

Πότε πρέπει να μαζέψουμε το σπόρο; Όποτε θέλουμε; Όχι! Ο σπόρος πρέπει να συλλεχτεί από το φυτό αφού έχει ξεραθεί τελείως. Δε μαζεύουμε σπόρους που είναι ακόμη χλωροί, δηλαδή πράσινοι. Μαζεύουμε αυτούς που είναι ξεροί και έχουν χρώμα σκούρο, καφέ, μαύρο, σκούρο μπεζ. Και αν τους πιάσεις κάνουν χρατς χρουτς. Και μετά τις τους κάνουμε; Τους καθαρίζουμε από υπολείμματα από πέταλα, φύλλα, ξερό μίσχο και τους αποθηκεύουμε σε μέρος σκιερό και δροσερό. Πολλοί προτιμούν να βάζουν τους σπόρους από το κάθε φυτό σε διαφορετικά μικρά φακελάκια. Άλλοι σε μικροσκοπικά κουτάκια. Η παπίτσα χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία κουτάκια από φιλμ (φιλμ; τι είναι αυτό;) ή κουτάκια από αναβράζοντα δισκία ή άλλα φάρμακα. Τα κουτάκια αυτά επιπλέον έχουν μέσα στο καπάκι τους κόκκους που προστατεύουν το περιεχόμενο από την υγρασία. Άλλοι πάλι παίρνουν κουτάκια με χωρίσματα και τα βάζουν εκεί. Προσοχή μην μπλεχτούν τα σπόρια μεταξύ τους! Εννοείται ότι γράφουμε απ’ έξω από ποιο φυτό είναι ο σπόρος. Γιατί μέχρι την άνοιξη που θα τους σπείρουμε θα μας χτυπήσει την πόρτα ο Αλόις και πάει το όνομα του σπόρου…

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
www.kipologio.gr
http://ask.kipologio.gr

Συλλογή σπόρων από τα άνθη

Το καλοκαιράκι μας καλωσόρισε και μάλλον μας μπήκε με το δεξί. Τα καλοκαιρινά λουλούδια θα αρχίσουν να προκόβουν, να μεγαλώνουν και να βγάζουν τα πρώτα τους άνθη. Όμως στις γλάστρες και τους κήπους μας είχαμε και φυτά ανοιξιάτικα, κυρίως βολβούς, που πια έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους και τα λουλούδια τους έχουν αρχίσει να μαραίνονται για τα καλά. Εμείς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη φάση και να συλλέξουμε σπόρους για τη νέα χρονιά! Μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τη δική μας αποθήκη σπόρων. Και πράγματι είναι πολύ απλό και οικονομικό!
Κόβουμε τους μίσχους ίδιας ποικιλίας λουλουδιών, που διατηρούν πάνω τους άνθη μισομαραμένα.

Τοποθετούμε σε μια χάρτινη σακούλα με τα άνθη προς τα κάτω και τη δένουμε. Γράφουμε και σε μια μεριά το όνομα του λουλουδιού, για να θυμόμαστε μελλοντικά τί είδους σπόρους είχαμε μαζέψει.

Περνάμε κι ένα κορδελάκι ή σπάγγο και κρεμάμε το πουγγί μας σε ζεστό και σκοτεινό μέρος. Τα άνθη θα ξεραθούν ολοσκαιρώς και οι σπόροι θα μαζευτούν στον πάτο της σακούλας. Αφαιρούμε τους ξεραμένους μίσχους και φυλάσσουμε το σακουλάκι μας με τους πολύτιμους σπόρους μέχρι την επόμενη σπορά!

Βέβαια, τα συγκεκριμένα άνθη, που μαζέψαμε σήμερα εμείς είναι ποικιλίες διακοσμητικών σκόρδων. Σκεφτόμαστε πολύ έντονα ότι μπορούν να δράσουν και ως…σκοροκτόνα!!!!
Α, και κάτι για το τέλος. Μη χρησιμοποιήσετε επ’ ουδενί πλαστικές σακούλες, γιατί θα προκληθούν μεγάλες θερμοκρασίες κι εν τέλει θα σαπίσουν οι σπόροι!

Άλλες πληροφορίες στο

http://planitisellas.webnode.gr/news/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7-%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD-/

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s