Κατασκευή φυτολογίου

Μπορείτε εύκολα και απλά να φτιάξετε στην τάξη ένα φυτολόγιο. Το φυτολόγιο αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή, ιδιαίτερα για τα παιδιά της πόλης τα οποία δεν έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα φυτά και με αυτό τον τρόπο, σιγά σιγά να τα μαθαίνουν. Ξεκινήστε λοιπόν με μια βόλτα στο κοντινό πάρκο (ή δάσος αν υπάρχει η δυνατότητα). Πάρτε μαζί σας ένα ψαλίδι, για να αποφευχθεί τραυματισμός των φυτών κατά το κόψιμο των φύλλων και των μικρών κλαδιών.

εικόνα από http://3.bp.blogspot.com/

Αρχίστε να μαζεύετε τα δείγματα σας από τα “εύκολα” φυτά, δηλαδή εκείνα που γνωρίζετε καλύτερα εσείς και τα παιδιά. Τα παιδιά γνωρίζουν τα ονόματα των φυτών που βλέπουν συνέχεια μπροστά τους, π.χ. κυπαρίσσια, πεύκα, πικροδάφνες. Αποφύγετε ο,τιδήποτε μπορεί να έχει αγκάθια ή κοφτερά φύλλα. Μαζέψτε για αρχή 5 έως 10 διαφορετικά είδη φυτών. Εξάλλου η βόλτα σας μπορεί να επαναληφθεί και την επόμενη μέρα, αν αρέσει η ιδέα και στο παιδί. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι τοποθετήστε προσεκτικά τα δείγματα σας ανάμεσα σε φύλλα εφημερίδας. Μην ξεχάσετε όμως να γράψετε δίπλα σε κάθε φυτό (σε ένα χαρτάκι) το όνομα του, αν το γνωρίζετε. Αν έχετε μαζέψει κάποια άγνωστα για εσάς είδη, προσπαθήστε να σημειώσετε πληροφορίες σχετικά με το σχήμα των φύλλων τους, το ύψος και το είδος του φυτού (αν δηλαδή είναι δέντρο, θάμνος, ή πόα). Ανάλογα με την εποχή που έχετε μαζέψει τα δείγματα σας και την υγρασία των φυτών που έχετε επιλέξει, θα χρειαστεί πιθανόν να κάνετε κάποιες αλλαγές στα φύλλα εφημερίδας για να αποφευχθεί το σάπισμα των φυτών. Έπειτα από περίπου 15 ημέρες, κολλήστε τα φύλλα σας προσεκτικά σε ένα χαρτόνι και γράψτε δίπλα το όνομα του ή μία πολύ σύντομη περιγραφή, αν δεν το γνωρίζετε.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παιδαγωγική δραστηριότητα είναι η σύγκριση των φύλλων ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το περίγραμμα. Με αυτήν οι μαθητές μπορούν αν αναπτύξουν πλούσιο λεξιλόγιο βρίσκοντας τα αντίστοιχα επίθετα που θα περιγράφουν τα φύλλα τους. Παρακάτω, σας παραθέτουμε σχηματικά τα βασικά σχήματα των φύλλων. Τελικά εσείς πόσα διαφορετικά σχήματα φύλλων μαζέψατε;

εικόνα από  http://staff.tuhsd.k12.az.us/gfoster/standard/shapelef.gi

Τα αποξηραμένα φύλλα, βλαστούς ή ρίζες μπορείτε να τα κολλήσετε στις σελίδες ενός φυτολογίου, στο ταμπλό της τάξης σας ή να δημιουργήσετε όμορφες καλλιτεχνικές συνθέσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνδεσμος Εικόνας

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Βοτανική and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s