Βιωματικά εργαστήρια στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους

Στα πλαίσια της προσπάθειας για διαρκή στήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/βάθμιας Δυτικής Αττικής συνδιοργάνωσε με το ΚΠΕ Ελευσίνας σεμινάριο με θέμα «Πολλαπλή λειτουργία του σχολικού κήπου θεμελιωμένη στην έννοια της αειφορίας». Το σεμινάριο αφορούσε τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν στο Τοπικό Δίκτυο ΠΕ «Ο κήπος της αειφορίας», για το οποίο και απετέλεσε την ιδρυτική του συνάντηση. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου από τις 9:00 έως τις 19:00 στο χώρο του ΚΠΕ Ελευσίνας και στον Βοτανικό Κήπο Ι. & Α.Ν. Διομήδους.

40 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την παιδαγωγική αξιοποίηση του σχολικού κήπου σαν πολλαπλό πεδίο αειφορικών πρακτικών μέσω επιστημονικών εισηγήσεων και βιωματικών εργαστηρίων. Στον Βοτανικό Κήπο υλοποιήθηκαν δύο από τα βιωματικά εργαστήρια τα οποία συντονίστηκαν από τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, υπεύθυνο του ΚΠΕ Λαυρίου, και την Ειρήνη Μιχαηλίδου, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Λαυρίου, με θέματα αντίστοιχα «Ιστορικά Φυτά και Μύθοι» και «Φυτά οικονομικού ενδιαφέροντος». Οι εκπαιδευτικοί χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 3-4 ατόμων και ακολουθώντας χάρτη με σημεία-σταθμούς εντόπισαν συγκεκριμένα φυτά, τα οποία παρατήρησαν, συνέδεσαν με τους μύθους τους ή την οικονομική τους σημασία και αργότερα ανακάλεσαν ώστε να τα παρουσιάσουν στην ολομέλεια χρησιμοποιώντας ζωγραφική, παντομίμα ή γρίφους.

Τα εργαστήρια αυτά έγιναν στα πλαίσια της μόνιμης συνεργασίας του ΚΠΕ Λαυρίου με τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Τα προγράμματα αυτά γίνονται πιλοτικά φέτος για σχολεία στα πλαίσια του δικτύου “Το σποράκι πηγή ζωής”, το ίδιο θα γίνει και στην επόμενη σχολική χρονιά. Στόχος είναι το υλικό- αφού αξιολογηθεί- να αναρτηθεί στη σελίδα του Β.Κ και να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία που θέλουν να επισκεφθούν τον Κήπο, ώστε να κάνουν στοχευμένες δραστηριότητες και να μην περιοριστούν σε μια απλή ξενάγηση.

Στη συνέχεια η Ειρήνη Βαλλιανάτου, δρ Βοτανολόγος, έκανε αναλυτική «Ξενάγηση στα τμήματα του Βοτανικού Κήπου Διομήδους» αναφερόμενη σε ξεχωριστά φυτά που έχουν ιδιαίτερη παιδαγωγική σημασία εξαιτίας της προέλευσής τους, της ιστορικής ή της οικονομικής τους σημασίας.

Στις φωτογραφίες βλέπετε στιγμιότυπα από τα βιωματικά εργαστήρια στον Βοτανικό Κήπο και τις εργασίες των ομάδων.

Οι ομάδες ανακαλύπτουν τα φυτά από τα χαρακτηριστικά τους

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι ομάδες παρουσιάζουν το έργο τους

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι εκπαιδευτικοί ξεναγούνται στα τμήματα του Βοτανικού ΚήπουOLYMPUS DIGITAL CAMERA  300320132653003201326830032013270

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Σεμινάρια and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s