Έτοιμος ο θεματικός κήπος στο 1ο ΕΠΑΛ Καματερού

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, ολοκλήρωσε τη δημιουργία και του τρίτου θεματικού κήπου στο 1ο ΕΠΑΛ Καματερού.

Ο «ΒΙΟτοπος της Αρκούδας» θα αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Καματερού. Σε μία περιοχή 100 τμ, άλλοτε καλυμμένη από κυβόλιθους, περισσότεροι από 60 μαθητές της πρώτης, δεύτερης και τρίτης τάξης, μαζί με το συνεργείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, φύτευσαν βατομουριές, κλίματα, αγριαχλαδιές, κορομηλιές, αρκουδοπούρναρα κ.α., για περισσότερες από δύο ώρες.

Η ομάδα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μαζί με τους συνεργάτες της εικαστικής παρέμβασης θα αναλάβουν τώρα δράση, προκειμένου μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη στάσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης ποιότητας για τη ζωή μας.

Ακόμη δύο σχολεία αναμένεται να αποκτήσουν έναν από τους θεματικούς κήπους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μέχρι και τα τέλη του Μαΐου 2013. Επόμενή μας στάση είναι το 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου!

Το διαιτολόγιο της Καφέ Αρκούδας περιλαμβάνει κατά 85% τροφές φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, καρπούς, βολβούς και ρίζες. Για αυτό και ο θεματικός κήπος «Βιότοπος της Αρκούδας» φιλοξενεί δέντρα, θάμνους και άλλα φυτά, τα οποία δημιουργούν καταφύγιο, αλλά κυρίως αποτελούν τροφή για την Αρκούδα. Η Καφέ Αρκούδα είναι ένα είδος κινδυνεύον. Μέσα από αυτή τη δράση αυτή οι μαθητές θα «γνωρίσουν» την Καφέ Αρκούδα, καθώς και τα είδη φυτών και ζώων που φιλοξενούνται στο βιότοπό της, θα ενημερωθούν σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν στην έντονη μείωση των πληθυσμών της και θα αντιληφθούν την ανάγκη που υπάρχει για την προστασία της.

Όλα τα νέα και την εξέλιξη του προγράμματος μπορεί κανείς να παρακολουθεί μέσα από το blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διεύθυνση http://arcturos.wordpress.com/category/ΒΙΟτοπος/ ενώ στη σελίδα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» (http://www.facebook.com/BIOtopos) στο facebook θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τακτική ενημέρωση.

Αναδημοσίευση από http://arcturos.wordpress.com/2013/04/19/1oepalkamaterou/

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Δράσεις σχολείων, Κηποτεχνία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s