Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ολοκλήρωσε το δεύτερο θεματικό κήπο στο 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ολοκλήρωσε τη δημιουργία και του δεύτερου θεματικού κήπου στο 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας». Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων.

Ο «ΒΙΟτοπος του Λύκου», έκτασης 99,40 τμ., θα αποτελεί πλέον σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των μαθητών του 3ου Γυμνάσιου Ασπροπύργου. Όχι μόνο η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου, αλλά και άλλοι μαθητές, έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, συμμετέχοντας και βοηθώντας το συνεργείο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε όλα τα στάδια υλοποίησης του κήπου, από την πρώτη έως και την τρίτη ημέρα! Στο τέλος των φυτεύσεων, τα παιδιά υιοθέτησαν φυτά και δεσμεύτηκαν να τα φροντίζουν.

Η ομάδα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μαζί με τους συνεργάτες της εικαστικής παρέμβασης θα αναλάβουν τώρα δράση, προκειμένου μέσα από παρουσιάσεις, συζητήσεις και βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη στάσεων, συμπεριφορών και δεξιοτήτων, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης ποιότητας για τη ζωή μας.

Ακόμη τρία σχολεία αναμένεται να αποκτήσουν έναν από τους θεματικούς κήπους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μέχρι και τα τέλη του Μαΐου 2013. Επόμενή μας στάση είναι το 1ο ΕΠΑΛ Καματερού!

Ο θεματικός κήπος «Βιότοπος του Λύκου» φιλοξενεί δέντρα, θάμνους και άλλα φυτά, τα οποία δημιουργούν καταφύγιο ή αποτελούν τροφή για τη φυσική λεία του Λύκου, όπως ζαρκάδια και αγριόγιδα. Ο Λύκος αποτελεί ένα είδος τρωτό, που σε αντίθεση με τα παραμύθια απειλείται από τον άνθρωπο. Μέσα από τη δράση αυτή οι μαθητές θα ενημερωθούν για τις τροφικές συνήθειες του Λύκου και τις συνθήκες διαβίωσής του, και θα αποκτήσουν τη γνώση και το κίνητρο για την προστασία του.

Όλα τα νέα και την εξέλιξη του προγράμματος μπορεί κανείς να παρακολουθεί μέσα από το blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διεύθυνση http://arcturos.wordpress.com/category/ΒΙΟτοπος/ ενώ στη σελίδα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» (http://www.facebook.com/BIOtopos) στο facebook θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τακτική ενημέρωση.

Αναδημοσίευση από http://arcturos.wordpress.com/2013/04/17/3ogymnasioaspropyrgou/

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Δράσεις σχολείων, Κηποτεχνία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s