Το Αγροκήπιο στην εκπαιδευτική κοινότητα

Την πρώτη τους γνωριμία με το Αγροκήπιο του Δήμου Ασπροπύργου έκαναν την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 οι 250 μαθητές από 13 τμήματα 4 δημοτικών σχολείων του Ασπροπύργου, που είτε υπάγονται στο τοπικό δίκτυο “Ο Κήπος της Αειφορίας” είτε υλοποιούν σχετικά περιβαλλοντικά προγράμματα.

DSC00806

DSC00809

DSC00810

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε άριστη συνεργασία με την Γεωπόνο του Δήμου, Ισιδώρα Αθανασίου, οργάνωσε ένα μίνι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους- όσους είναι μέχρι τώρα επισκέψιμοι- και με τη χλωρίδα του αγροκηπίου.

DSC00808

Σε μικρές πλαστικοποιημένες ταμπέλες είχαν αναγραφεί 26 από τα πολλά περισσότερα είδη της χλωρίδας του κήπου. Κάθε σχολικό τμήμα μοιραζόταν τις ταμπέλες και ξεκινούσε ένα παιχνίδι ανακάλυψης με τη μέθοδο του περιβαλλοντικού μονοπατιού. Στην πορεία έκανε σταθμούς στα υπόλοιπα σημαντικά μέρη του Αγροκηπίου, τα δύο Θερμοκήπια, το κτίριο των Εργαστηρίων, το φρεάτιο της παραδοσιακής άρδευσης, το ρεματάκι που διασχίζει το κτήμα. Η στέρνα και το πηγάδι δεν είναι ακόμη επισκέψιμα. Παράλληλα γνώρισαν βιωματικά και μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι αγρότες και ήρθαν σε επαφή με ολόκληρο το οικοσύστημα του κήπου.

DSC00807

Τον υπόλοιπο χρόνο τους αξιοποίησαν δημιουργικά ζωγραφίζοντας, παίζοντας με το χώμα και τρώγοντας το κολατσιό τους. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές από ένα μικρό φυτό βασιλικού και σε κάθε σχολείο ένα φυτό λεβάντας.

DSC00814

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, οι Αντιδήμαρχοι και κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι χαιρέτισαν την προσπάθειά μας μεταφέροντας ζωντανά τις εμπειρίες που είχαν από τα παιδικά τους χρόνια με τον χώρο και τα σχέδιά τους για την απόδοσή του στους πολίτες.

DSC00815

DSC00818

DSC00822

Εκπαιδευτικοί και Γονείς των μαθητών εξέφρασαν την επιθυμία να μείνει το Αγροκήπιο ένας πνεύμονας πρασίνου για την πόλη και να είναι επισκέψιμο για τους μαθητές, με στόχο την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση για το αστικό πράσινο και τις τοπικές καλλιέργειες. Χαιρετίζουμε την ιδέα που έπεσε από τους εκπαιδευτικούς να γίνει το Φθινόπωρο το μάζεμα των ελιών από τα σχολεία και να δοθεί χώρος σε κάθε σχολείο για την καλλιέργεια των χειμωνιάτικων λαχανικών του.

DSC00824

DSC00825

DSC00826

DSC00831

Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει στόχο την ερχόμενη σχολική χρονιά να αξιοποιήσει πολλαπλά τον χώρο με στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχεδιάσει με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και ειδικούς επιστήμονες. Ελπίζουμε μέχρι τότε να έχουν προχωρήσει και οι εργασίες για την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων που μπορούν να λειτουργήσουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και του ενός τουλάχιστον θερμοκηπίου που βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης από τα σχολεία.

DSC00834

DSC00835

Ευχαριστίες εκφράζουμε πρωτίστως στο Δήμο Ασπροπύργου για την άριστη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και στους οδηγούς που μετέφεραν ασφαλώς τους μαθητές, στη Δημοτική Αστυνομία που ανέλαβε την ασφάλειά τους και στις υπαλλήλους που βοήθησαν στη διανομή των φυτών και στην καθαριότητα του χώρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προσωπικά στους άξιους συναδέλφους που μοιράστηκαν μαζί μας την όμορφη αυτή εμπειρία και εμψύχωσαν τους μαθητές τους για τα ομαδικά τους έργα. Η χαρά και η αισιοδοξία που βγαίνει από αυτά δείχνει τη δουλειά που γίνεται μέσα στις ψυχές των παιδιών από ευαίσθητους παιδαγωγούς.

DSC00846

DSC00844

Αναδημοσίευση από http://perekp.wordpress.com/2013/06/08/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C/

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Δράσεις σχολείων and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s