Πώς καταπολεμώ τις ασθένειες των φυτών με εκχύματα βοτάνων

Σ’ ένα κήπο βιολογικό αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα βλαβερά έντομα ψεκάζοντας καθημερινά με εκχύματα βοτάνων και εφαρμόζοντας συγκαλλιέργειες. Ο ψεκασμός γίνεται πρωί η απόγευμα και όχι όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια. Σε όλα τα σκευάσματα προσθέτουμε 2% οινόπνευμα και 2% πράσινο σαπούνι.

τσουκνίδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, στο οποίο οφείλεται και η φαγούρα που προκαλεί.

Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.

Είναι δραστική όταν την κόψουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Για τα διαλύματά μας, χρησιμοποιούμε όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε αποξηραμένη τσουκνίδα μειώνουμε τις ποσότητες που αναφέρονται παρακάτω.

Δυο από τα παρασκευάσματα που μπορούμε να φτιάξουμε με την τσουκνίδα είναι τα εξής:

ΚΡΥΟ ΕΓΧΥΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ 24 ΩΡΩΝ (ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ)

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστεί με το νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής. Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του.

ΕΓΧΥΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ (ΩΣ ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΟ)

Με τις ίδιες αναλογίες όπως και προηγουμένως, δηλαδή 10 μέρη νερού 1 μέρος τσουκνίδας, (ΠΑΝΑΓΟΣ 1997) φτιάχνουμε ένα παρασκεύασμα που το αφήνουμε όμως 10 – 14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά με ένα ξύλο. Μετά από λίγες ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή για αυτό τοποθετούμε το βαρέλι με το παρασκεύασμα σε κάποια άκρη του κήπου και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Το χειμώνα, αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε το βαρέλι κάπου στον ήλιο, το καλοκαίρι όμως οπωσδήποτε στη σκιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα σκόνης από πετρώματα.

Όταν οι αφροί σταματήσουν μετά 10 ή 14 μέρες, το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε το σουρώνουμε και το διάλυμα αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για μετέπειτα χρήση. Με το μίγμα αυτό ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το με πενταπλάσιο νερό. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται.

Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό π.χ. σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία.. Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, έτσι δίνουμε στο έδαφος και άζωτο.

Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, εκτός αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε.

πράσινο σαπούνι

ΔΙΑΛΥΜΑ ΑΠΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔIAΦΟΡΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ

Το διάλυμα σαπουνιού είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση μικρών εντόμων όπως είναι οι αφίδες (ψείρες, μελίγκρες), οι αλευρώδεις (στο πρώιμο τους στάδιο- πριν αρχίσουν να πετάνε!) και ενδεχομένως και οι βρωμούσες.

Παρασκευή:

Σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 10 γραμμάρια οινόπνευμα. Το οινόπνευμα το βάζουμε για να μην αφρίσει το σαπούνι.

Ψεκάζουμε με το διάλυμα που έχουμε ετοιμάσει τα προσβεβλημένα φυτά και κυρίως απευθείας πάνω στα έντομα. Κοιτάμε να ψεκάζουμε απογευματινές ώρες, κι ενώ έχει πέσει η «κάψα» του ήλιου.

Επειδή το σαπουνόνερο μπορεί να βλάψει και το φυτό, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αναλογίες που χρησιμοποιούμε και να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε λουλούδια, μπουμπούκια και τρυφερές κορυφές. Καλό θα ήταν κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα διάλυμα, να ψεκάζουμε πρώτα ένα τμήμα του φυτού. Άμα το φυτό ανταποκριθεί θετικά στον ψεκασμό (δηλαδή ο πληθυσμός των εντόμων μειωθεί και δεν έχει αλλοιωθεί το χρώμα των φύλλων) μπορούμε να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα προσβεβλημένα φυτά μας.

Άμα χρειάζεται ψεκάζουμε και δεύτερη φορά, μετά από μερικές μέρες

Για την παρασκευή του διαλύματος, αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ έγχυμα τσουκνίδας.

Για περισσότερα εκχύματα φυτών διαβάστε εδώ.

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Κηποτεχνία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s