Ομιλία της Δρ Βαντάνα Σίβα* στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα

Δράση για την Ελεύθερη Διακίνηση των Σπόρων και των Τροφίμων- Αθήνα 7 Οκτωβρίου 2013, πλατεία Συντάγματος, ομιλία της Δρ Βαντάνας Σίβα από το παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων (http://seedfreedom.in), (http://www.peliti.gr).

*Η δρ. Βαντάνα Σίβα είναι διεθνώς γνωστή περιβαλλοντολόγος, επιστήμονας και φιλόσοφος, φεμινίστρια, ακτιβίστρια και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1952 στην Ουταρακάνδη στην Ινδία και οι γονείς της ήταν αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είναι και ο κεντρικός άξονας επιρροής της φιλοσοφίας της. Έλαβε το διδακτορικό της στην Πυρηνική Φυσική με θέμα τις “Κρυφές Μεταβλητές και Μη-Τοπικότητα στην Κβαντική Θεωρία”, στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά. Τα τελευταία 35 χρόνια έχει αφιερώσει την ζωή της στην προστασία της φύσης και την υπεράσπιση του δικαιώματος των ανθρώπων στην πρόσβαση των φυσικών πόρων  – στα δάση,  την βιοποικιλότητα, στο νερό και την γη.

Ανήσυχη από την δραματική μείωσης της βιοποικιλότητας που έχουν προκαλέσει τα συμφέροντα της αγροβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας, ίδρυσε το Ερευνητικό Ίδρυμα για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Οικολογία, το 1982. Έχει ταχθεί υπέρ της ανεξάρτητης έρευνας και ασχολείται με τα σπουδαιότερα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα του καιρού μας. Το 1991 η δρ. Σίβα ίδρυσε μια εθνική κίνηση για την προστασία της ποικιλίας και της επάρκειας των ζώντων πόρων, την Navdanya (στα ινδικά σημαίνει “Εννέα Σπόροι”, http://www.navdanya.org ). Το 2004 ίδρυσε το Bija Vidyapeeth, το Πανεπιστήμιο της Γης, ένα διεθνές κολλέγιο για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για την ελευθερία των αγροτών και των σπόρων, ώστε να μην καταστρέψει ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός την ελευθερία της ζωής. “Δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο που πέντε γιγαντιαίες εταιρίες ελέγχουν την υγεία και την τροφή μας”.

Η δρ. Σίβα συνδυάζει το οξύ διανοητικό και ανήσυχο πνεύμα με τον γενναίο ακτιβισμό και είναι εξοικειωμένη τόσο με τους αγρότες της Ινδικής γης, όσο και με τις διαλέξεις που δίνει σε Πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο αναζητούν την συμβολή της σε θέματα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, και τις λύσεις που προσφέρει σε θέματα που προκύπτουν από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής στις φτωχότερες και πιο πολυπληθείς χώρες.

Το περιοδικό Time την έχει ανακηρύξει σε περιβαλλοντικό “ήρωα” και η Ασιατική Εβδομάδα την έχει συμπεριλάβει ως μια από τους πέντε ισχυρότερους επικοινωνιακούς παράγοντες ή “πρέσβειρα” της Ασίας.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει λάβει πολλά τιμητικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Right Livelihood Award, ή αλλιώς το Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ το 1992, το βραβείο Ειρήνης στο Σϊδνευ το 2010, για την γενναιότητα την οποία επέδειξε στην αρχηγία των κινημάτων για κοινωνική δικαιοσύνη, την ενδυνάμωση των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μικρών αγροτικών κοινοτήτων και για την επιστημονική ανάλυση της περιβαλλοντικής αειφορίας. Τον  Σεπτέμβριο του 2012 της απονεμήθηκε και το βραβείο Fukuoka, από την κυβέρνηση της πόλης Fukuoka της Ιαπωνίας που δίδεται στους ανθρώπους που συμβάλλουν στην επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό στην Ασία.

Πηγή: Πελίτι

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Δίκτυα and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Ομιλία της Δρ Βαντάνα Σίβα* στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα

  1. Pingback: «Ενεργοί Πολίτες προστατεύουν την Παραλία Ασπροπύργου με μεθοδολογικό εργαλείο την Εννοιολογική Χαρτογράφηση» | Περιβάλλον και Παιδεία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s