Hugelkultur, μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική καλλιέργειας

Hugelkultur είναι  ένας γερμανικός όρος μιας καλλιεργητικής τεχνικής που χρησιμοποιείται στην ανατολική κυρίως Ευρώπη για αιώνες. Μεταφράζεται σαν ανάχωμα κουλτούρας, και ουσιαστικά σημαίνει την κατασκευή ανυψωμένων παρτεριών-σαμαριών  με την χρήση κορμών , κλαδιών και χορταριών. Χρησιμοποιείται ευρέως σε συστήματα permaculture ανακυκλώνοντας και αξιοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα.


Αντί να πετάξετε τα κομμένα κλαριά και τα πεσμένα φύλλα από τα δέντρα σας ή το  κομμένο γρασίδι σε μπορείτε να τα αξιοποιήσετε φτιάχνοντας  ένα σαμαράκι  hugelkultur. Μαζί με χαρτιά , κοπριά και κομπόστ μπορείτε  να φτιάξετε  το κατάλληλο υπόστρωμα για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας.

Τα πλεονεκτήματα ενός κρεβατιού Hugel είναι πολλά:

Η σταδιακή αποσύνθεση του ξύλου είναι μια συνεπής πηγή θρεπτικά συστατικά για τα φυτά. Ένα μεγάλο σαμάρι  θα μπορούσε να είναι  μια σταθερή πηγή  θρεπτικών συστατικών για 20 ή και περισσότερα χρόνια αν χρησιμοποιηθούν  μόνο σκληρά ξύλα. Το ξύλο κατά την διάρκεια της  κομποστοποίησης του  παράγει επίσης θερμότητα η οποία  επεκτείνει την καλλιεργητική περίοδο. Αυξάνει τον αερισμό του χώματος, τα κλαδιά δρουν σαν σφουγγάρι. Το βρόχινο νερό αποθηκεύεται και στη συνέχεια απελευθερώνεται σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν λόγω θερμοκρασίας το χώμα αρχίζει να ξεραίνεται. Μετά το πρώτο έτος  δεν χρειάζεται πότισμα  εκτός αν υπάρχει παρατεταμένη υγρασία.
Συγκρατεί τον  άνθρακα στο έδαφος.

Χρησιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο  όλα τα υπολείμματα των δένδρων δημιουργείτε ένα κήπο ο οποίος δεν χρειάζεται  συνεχές πότισμα ή λίπανση . Χρησιμοποιείται με καταπληκτικά αποτελέσματα σε κήπους αλλά και σε χωράφια με προβλήματα άρδευσης. Μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρότερο σαμάρι και να προσθέτετε περισσότερα  κλαριά και χώμα, είναι ιδανικό για καμένες εκτάσεις και την μετατροπή τους σε γόνιμα εδάφη και πάλι, ενώ η δέσμευση του άνθρακα στο χώμα προστατεύει τον πλανήτη από την υπερθέρμανση.
Αρχικό  στάδιο Hugelkultur

Έχουν προστεθεί χώμα, φύλλα, άχυρο και κοπριά

Έχει γίνει σπορά και φύτεμα.
Τα πράσινα φύλλα και το κομμένο χορτάρι είναι πλούσια σε άζωτο υλικά και  βοηθούν να ξεκινήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης. Επίσης μπορούμε να να χρησιμοποιήσουμε φύκια, άχυρο, ξερά φύλλα, φυλλόχωμα, κλπ. Κατά την διάρκεια της πρώτης χρονιάς το ξύλο και οι μύκητες του ξύλου «τραβούν» πολύ άζωτο , μπορούμε να προσθέτουμε επιπλέον  φύλλα ή  να φυτεύουμε και φυτά που προσθέτουν άζωτο στο έδαφος όπως όσπρια . Στην συνέχεια το ξύλο θα αποσυντίθεται σιγά σιγά αποδεσμεύοντας το άζωτο απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά στο χώμα.


Ξύλα που λειτουργούν καλύτερα: 

Σκλήθρα, μήλο, λεύκα, σημύδα, cottonwood, σφενδάμος, δρυς, λεύκες, ιτιές. Επίσης κερασιά, κέδρος, άρκευθος, πουρνάρι, ευκάλυπτος, πορτοκαλιά, πεύκο, έλατο, ρείκι, μουριά.

Πρέπει να αποφεύγονται η καρυδιά και όλα τα δένδρα με κόκκινους κορμούς.

Όσο πιο σκληρό είναι το ξύλο τόσο μεγαλύτερη ζωή θα έχει το σαμάρι που θα φτιάξετε. Ξεκινήστε βάζοντας πάντα τα σκληρά ξύλα στη βάση του σαμαριού και προσθέστε τα πιο μαλακά στην κορυφή.

Μικρό κρεβάτι hugelkultur

Κατασκευή μεγάλου hugelkultur

Χωράφι καλλιεργημένο με την τεχνική  hugelkultur

Προετοιμασία μεγάλου hugelkultur

 Κατασκευή παρτέρι-σαμάρι hugelkultur

 

1. Τοποθέτηση χαλικιού για αποστράγγιση

2.Τοποθέτηση κορμών

3. Γέμισμα με χώμα

4. Προσθέτουμε κοπριά πλούσια σε άζωτο ή φύλλα ή χορτάρι

5. Προσθέτουμε χώμα

6. Ανακατεύουμε

7. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 4, 5, 6.

Μια ιδανική διάταξη hugelkultur

Πηγή: http://www.apenantioxthi.com

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Κηποτεχνία and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s