Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας ακόμη σχολικός λαχανόκηπος

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου το πρωί στο 4ο Δ.Σ. Ασπροπύργου υλοποιήθηκε το σεμινάριο «Δημιουργία σχολικού λαχανόκηπου με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας» με την πολύτιμη βοήθεια του Παναγιώτη Μανίκη, ιδρυτή του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, και των συνεργατών του. Εκτός από τους εκπαιδευτικούς το σεμινάριο παρακολούθησαν και μαθητές των τάξεων που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα μαζί με τους γονείς τους. Ιδιαίτερη τιμή μας έκανε η συμμετοχή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Εθελοντικής Ομάδας ΘΡΙΑ, που έδειξαν ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία με τον εκλεκτό καλεσμένο μας.

Ο Παναγιώτης Μανίκης μας ανέπτυξε όλη τη φιλοσοφία της φυσικής καλλιέργειας, που βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη πολλών ειδών της χλωρίδας. Μας μίλησε για το έργο του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας που κάνει αναδασώσεις με εθελοντές σε όλο τον κόσμο. Μας μίλησε για ποιότητα τροφής και τη σχέση της με την υγεία του ανθρώπου. Εξήγησε την αξία της εδαφοκάλυψης για την προστασία των φυτών από τις αρρώστιες και τον εμπλουτισμό του εδάφους, ώστε να μη χρειάζονται λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Εξήγησε την εναλλαγή των καλλιεργειών για την συνεχή παραγωγή τροφής και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στο εργαστήριο παρασκευής σβώλων. Σε ειδικό κοκκινόχωμα ρίξαμε πολλά είδη χειμωνιάτικων λαχανκών και χορταρικών και πλάσαμε με μεγάλη χαρά τους σβώλους, συζητώντας ταυτόχρονα και αναπτύσσοντας επικοινωνία. Κατόπιν προετοιμάσαμε κατάλληλα το έδαφος δημιουργώντας αφράτο χώμα σε μορφή “τραπεζιών” αφήνοντας ανάμεσά τους διαδρόμους για να περνάμε. Πάνω στα δύο τραπέζια φυτέψαμε έτοιμα φυτάρια μαρουλιού, λάχανου, μπρόκολου καθώς και κροκάρι ανάμεσά τους για προστασία. Στα άλλα δυο “σπείραμε” τους σβώλους με προσοχή και πολλή αγάπη. Στο τέλος καλύψαμε με άχυρο το γυμνό έδαφος, ώστε να κρατάει την υγρασία στο έδαφος, να δημιουργεί καλή θερμοκρασία στα φυτά και με την αποσύνθεσή του να γίνεται τροφή για τα φυτά μας.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και ευχόμαστε καλή επιτυχία στους λαχανόκηπούς τους.

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Βοτανική, Κηποτεχνία, Σεμινάρια and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας ακόμη σχολικός λαχανόκηπος

  1. Pingback: Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας ακόμη σχολικός λαχανόκηπος | Περιβάλλον και Παιδεία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s