Φτιάξτε θερμοκήπιο – σπορείο

του Κώστα Λιονουδάκη

Αναδημοσίευση από http://www.bostanistas.gr/

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας  που ετοιμάζουμε στο σπορείο τα λαχανικά που θα καλλιεργήσουμε την άνοιξη. Συνήθως σπέρνουμε δυο μήνες  πριν μεταφυτεύσουμε τα σπορόφυτα στην τελική τους θέση στο χώμα. Επειδή το κρύο του Φεβρουαρίου, αλλά και του Μαρτίου, θα βλάψει τα ευαίσθητα σπορόφυτα, είναι ανάγκη να φτιάξουμε ένα μικρό θερμοκήπιο για σπορείο.

Photo: businessinsider.com
Photo: businessinsider.com

Για την κατασκευή ενός οικιακού θερμοκήπιου σπορείου, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Σχεδιάστε ένα μικρό θερμοκήπιο – σπορείο με διαστάσεις 3,5 μέτρα μήκος, 2 μέτρα πλάτος και 2,20 μέτρα ύψος. Αυτό το μέγεθος είναι επαρκές για έναν ερασιτέχνη καλλιεργητή.
  • Προμηθευτείτε εμποτισμένη ξυλεία ή γαλβανισμένους σιδηροσωλήνες για να φτιάξετε  τον σκελετό του θερμοκηπίου. Ο ξύλινος είναι σίγουρα πιο οικονομικός όμως έχει πιο βραχύβια διάρκεια.
  • Προμηθευτείτε ειδικό νάυλον για θερμοκήπιο που προστατεύει από το κρύο, τη βροχή και το χαλάζι, ενώ αφήνει τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου να διαπερνούν. Το νάυλον θερμοκηπίου διαρκεί 3-5 χρόνια, ανάλογα την ποιότητα.
  • Φτιάξτε πόρτα εισόδου και παράθυρο από την απέναντι πλευρά για να εξασφαλίζεται φυσικός αερισμός. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο αερισμός βοηθά στη μείωση της  υγρασίας και στον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.
  • Επιλέξτε θέση για το θερμοκήπιο που να εξασφαλίζει ήλιο όλη την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες και να είναι προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους. Ο κλασσικός προσανατολισμός είναι από ανατολή προς δύση.
  • Επιλέξτε επίπεδο και όχι ανώμαλο έδαφος για το θερμοκήπιό σας. Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει ενώ επιθυμητή είναι και μια μικρή κλίση για καλύτερη απομάκρυνση των νερών την βροχής.
  • Δημιουργήστε πάγκους πλευρικά εκατέρωθεν στο θερμοκήπιό σας, 50-60 εκατοστών  πλάτους και ύψος ενός μέτρου, για την τοποθέτηση των δίσκων σποράς που θα φυτέψετε.
  • Η χρήση σόμπας εντός του θερμοκηπίου βοηθάει στην επίτευξη υψηλότερων θερμοκρασιών για ταχύτερο φύτρωμα των σπόρων.
Photo: tractorbynet.com
Photo: tractorbynet.com

Καλές σπορές!

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Βοτανική, Κηποτεχνία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s