Επιστροφή στο σχολικό κήπο

(Αντιγράφουμε από το Το εφημεριδάκι των εκπαιδευτικών, Σεπτέμβριος 2015, http://www.wwf.gr/newsletter/pesep2015)

plants

Το γεγονός ότι το καλοκαίρι πέρασε και οι μέρες μικραίνουν δεν σημαίνει ότι τέλειωσαν και οι διασκεδαστικές στιγμές στη φύση. Ευκαιρία λοιπόν με το που ανοίγουν τα σχολεία να επιστρέψουμε πιο ομαλά συνεχίζοντας τις δραστηριότητες που κάναμε στην σχολική αυλή και συγκεκριμένα στο λαχανόκηπο/βοτανόκηπο, αν είμαστε τυχεροί να έχουμε στο σχολείο.

Η σχολική αυλή είναι η πιο ‘ενδιαφέρουσα’ σχολική τάξη. Διαμορφωμένη με περισσότερα δέντρα, θάμνους, χώμα και λαχανόκηπους, από τσιμέντα και μπετά, θα είναι ευχάριστη και ιδανική όχι μόνο για τα διαλείμματα και τη γυμναστική αλλά και για πολλά από τα μαθήματα ‘εντός των τειχών’. Τα παιδιά θα περάσουν πιο δημιουργικά και ευχάριστα, ενώ οι μυρωδιές από τα φυτά, την υγρασία και τα λουλούδια και οι αναμνήσεις από τις εμπειρίες και την επαφή με το χώμα, θα τα συνοδεύουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Το Σεπτέμβριο τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τους λαχανόκηπους. Οι ανάγκες σε πότισμα είναι μικρότερες, τα αγριόχορτα λιγότερα και τα κηπευτικά εύκολα στην καλλιέργεια.

Αν έχετε ήδη λαχανόκηπο από την προηγούμενη σχολική χρονιά θα χρειαστεί να τον καθαρίσετε από τα περσινά φυτά, να τον σκαλίσετε και να τον εμπλουτίσετε με φρέσκο χώμα. Τα φυτά που θα αφαιρέσετε μην ξεχάσετε να τα πετάξετε στο κομπόστ αν έχετε ήδη στο σχολείο.

Ο κήπος είναι έτοιμος για σπορά των χειμερινών κηπευτικών. Δείτε τι σπέρνουμε το Σεπτέμβριο, αλλά και συμβουλές σποράς για το καρότο και το λάχανο. Τα μαρούλια, τα σπανάκια και τα μπρόκολα μπορούν να φυτευτούν έτοιμα μικρά φυτά. Προτιμούν αμμώδη εδάφη και θερμοκρασίες χαμηλότερες από 25oC. Κρεμμυδάκια και σκόρδα μπορείτε να φυτέψετε βολβούς (κοκάρι). Μην ξεχάσετε να φυτέψετε και βολβούς υάκινθου. Σε μερικούς μήνες θα μπορείτε να πουλήσετε τα ανθισμένα αρωματικά φυτά στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του σχολείου!

Περισσότερες συμβουλές για τα μυστικά της καλλιέργειας αυτών και άλλων λαχανικών θα βρείτε άφθονες σε πολλές σελίδες του διαδικτύου και της Καλύτερης Ζωής.

Aν πάλι δεν έχετε σχολικό κήπο, σηκώστε τα μανίκια γιατί τώρα είναι η κατάλληλη εποχή και οι μαθητές σας θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως. Συμβουλές θα βρείτε πολλές στο εκπαιδευτικό μας υλικό.

Αφιερώστε μία ώρα την εβδομάδα στη φροντίδα του κήπου αλλά και σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή κατασκευές για τη διακόσμηση, τη σήμανσή του, την κατασκευή φωλιών για τα πουλιά αλλά ξενοδοχείων για τα έντομα για το χειμώνα, καθώς βέβαια και για την συγκομιδή του λαχανόκηπου και καλή σας όρεξη!

Advertisements

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Βοτανική, Κηποτεχνία and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s