Σας γνωρίζουμε την κουτσουπιά

Η κουτσουπιά (Cercis siliquastrum) είναι ένα δέντρο που το βλέπουμε συχνά τόσο σε πεζοδρόμια μέσα στην πόλη, όσο και σε πάρκα και σε κήπους.

Είναι φυλλοβόλο δέντρο που ρίχνει τα φύλλα του το Φθινόπωρο και μόλις έρθει η άνοιξη βγάζει λουλούδια. Τα λουλούδια της είναι μοβ, σε ταξιανθία, δηλαδή πολλά μαζί σε κάθε τσαμπί και κρατάνε από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Λίγο πριν τελειώσουν τα λουλούδια, αρχίζουν να βγαίνουν τα φύλλα, πανέμορφα φυλλαράκια σε σχήμα καρδιάς. Τα λουλούδια θα φτιάξουν μικρά σκουρόχρωμα “φασολάκια”. Εκεί μέσα κρύβονται οι σπόροι της κουτσουπιάς. Μπορούμε να τους μαζεύουμε το καλοκαίρι, να τους αποθηκεύουμε και να τους σπείρουμε. Φυτρώνουν πολύ εύκολα και μας δίνουν νέες κουτσουπιές.

Η κουτσουπιά αναπτύσσεται τόσο στην παραθαλάσια όσο και στην ορεινή ζώνη, ταιριάζει σε μικρούς κήπους, όπως ο κήπος του σχολείου, γιατί το σχήμα της είναι βολικό και το μέγεθός της δεν είναι τεράστιο. Απ’ τα κλαδιά της δε μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα καλλιτεχνήματα.

Της αρέσει το φως και αντέχει στην ξηρασία. Ανήκει στη σπουδαία οικογένεια των Leguminosae (ψυχανθή). Τα μέλη της οικογένειας αυτής- και μόνο αυτής- κατασκευάζουν μόνα τους λίπασμα (Ν, άζωτο).

Οι Γάλλοι το λένε Arbre de Judée δέντρο του Ιούδα, αλλά και οι Άγγλοι με το Judas tree όπως και οι Γερμανοί με το Judasbaum εννοούν το ίδιο, παραπέμπουν στην παράδοση των ρωμαιοκαθολικών ότι το δέντρο από το οποίο κρεμάστηκε ο Ιούδας ήταν κουτσουπιά. Για εμας τους Έλληνες είναι ένα υπέροχο καλλωπιστικό φυτό, χαρακτηριστικά δεμένο με τις ανοιξιάτικες εικόνες της υπαίθρου και της πόλης.

62112838

Advertisement

About perekp

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής
This entry was posted in Κηποτεχνία, Υλικό and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s